Mössor i massor

Hej på er! Nu var det på tiden med ett blogginlägg va? Ett per år tänker jag är ett lämpligt snitt, eller hur?

Sist jag var aktiv här på bloggen var ungefär ett år sedan. Är det kanske något med våren som gör att inspirationen återvänder? Eller är det att ett år av ~ni vet vad~ börjar ta ut sin rätt? Vem kunde förresten NÅNSIN kunna tro att det skulle va så här så länge? Jaja, nu var det ju inte en reflektion av vad ett år av distansering har gjort jag hade tänkt skriva dock, så det kanske får bli i ett annat inlägg 😉

I alla fall! De senaste två/tre veckorna har jag kommit in på ett spår. Nämligen att virka mössor. En kombination av alldeles för tråkig utbildning på distans, mycket ensamtid, intensivt serietittande och ett behov av att göra något mynnade ut i virkning. Och för första gången har det inte slutat i ett ofärdigt projekt som bara ligger och skräpar utan hela SJU färdiga mössor!!!!

Det hela började med ett mönster jag hittade på pinterest och provade. Första mössan blev en flopp på många sätt, men å andra sidan har jag utifrån det modifierat mönstret till (så nära man kan komma) perfektion. Jag har gjort två versioner, en som bygger på vanliga fasta maskor och en med halvstolpar. Båda virkas i rader fram och tillbaka i bakre maskbågen.

Här ska ni få se:

De mössor med smalare ribbor är alltså gjorda med fasta maskor i bakre maskbågen. Nästan helt utifrån mönstret som jag länkade men jag valde att börja med 50 luftmaskor istället för 70. Jag valde också att göra två extra varv varje gång det var några varv utan ökning och minskning för att den första mössan blev lite för liten för min smak.

Mössorna med bredare ribbor går mycket snabbare att göra och där har jag provat mig fram till ett mönster, utifrån den andra versionen. Generellt om det här mönstret är att förändringen alltid sker på samma sida. Jämna varv börjar med en ökning eller en minskning och ojämna ska vara en rak kant. 2 luftmaskor görs innan man vänder och börjar virka tillbaka och förutom det är det bara bakre maskbågen man ska virka i. För er som undrar (och för mig själv att minnas) har jag gjort ungefär såhär:

Börja med 47 lm

Varv 1: hoppa över 2 lm och börja virka halvstolpar i luftmaskorna. Gör två hst i sista lm. 2 lm och vänd.

Varv 2: 2 hst i första maskbågen, sedan en i varje. 2 lm och vänd.

Varv 3-8: Samma som innan. Gör en ökning i första/sista maskan på varvet. 2 lm och vänd.

Varv 9-12: 1 hst i varje. 2 lm och vänd.

Varv 13-16: Minska med 2 hst i slutet/början på varven. 2 lm och vänd.

Varv 17-20: Öka med 2 hst i slutet/början på varven. 2 lm och vänd.

Varv 21-24: 1 hst i varje. 2 lm och vänd.

Varv 25-32: Minska med 1 hst i slutet/början på varven. 2 lm och vänd.

Upprepa allt det där en gång till och avsluta med att sy ihop mössan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s